top of page

 

WOORDKUNST-DRAMA

174690998_2830562640538606_8389822826585
Wil jij graag WKD studeren?
Wij interviewden oud-leerlingen! 🤩

Elias Callewaert (1995) won vorig jaar de Bachelorprijs voor zijn ‘D’raamatherapie’, een onderzoek naar de invloed van dramatherapie op de quarantaine-eenzaamheid. Vandaag werkt Elias als therapeut en video content creator voor het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië in Zoersel. Dat toneelspelen verbinding creëert, een vorm van thuiskomen, heeft hij zelf aan den lijve kunnen ondervinden.

Elias was naar eigen zeggen niet uit het juiste hout gesneden om een hele dag achter een schoolbank te zitten. “Ik begreep al vrij snel dat een Latijnse woordenketting of wiskundige vergelijkingen me niet gelukkig maakten.” Elias koos uiteindelijk voor de afstudeerrichting Woordkunst Drama. “Ik zocht een veilige plek voor de energie die ik al zo lang opstapelde. Ik wou dat mijn lichaam, mijn stem een prominentere rol kreeg in hoe ik beoordeeld werd. Tot dan kreeg ik alleen te horen wat ‘juist’ en wat ‘fout’ was.” De Academie bleek voor Elias de ‘juiste’ keuze.

“De school leerde mij te leven. Ik heb er kunnen definiëren wie ik ben. De waarde van een cosinus of de vervoeging van een onregelmatig werkwoord in de plus-que-parfait waren voor mij toen niet zo belangrijk, tot frustratie van de leerkrachten.” (lacht) Veeleer vond Elias met de opleiding WKD een plek om zijn vrije geest te ontwikkelen. “We filosofeerden over waar het leven om draait. Over de zin van verdriet en woede. Er werd gesproken over John Massis – John Massis is briljant. Ik leerde verbeelden, mezelf uitdrukken. Ik kon dingen uitproberen, grenzen opzoeken, grenzen overschrijden of smakeloos onderuitgaan. Maar telkens kreeg ik daar een applaus voor terug. Of toch bijna altijd.” (lacht)

Wie Elias vraagt naar een bijzondere anekdote, krijgt een resem aan verhalen te horen. Over leerkrachten op schommels tijdens schoolreizen, nabesprekingen met een Duvel, een muzikale ode aan een oorlogsgraf in Ieper. “Geen enkele plaats is veilig voor de Brugse kunststudenten.”

Van de ene academie naar de andere, van Brugge naar Amsterdam, van Woordkunst Drama naar de opleiding Regie. 

Leon Rogissart

 (1995) studeert binnen een paar maanden af als theaterregisseur aan de Academie voor Theater en Dans (ATD) in Amsterdam. Dat Leon op of voor het podium zou eindigen, stond in de sterren geschreven. “Als kleine jongen was ik niet stil te krijgen. Ik hopte van de muziekacademie naar de voordrachtlessen. Ik wou van mijn passie mijn beroep maken. Kiezen voor de Academie was dan ook een logische stap om die droom waar te maken.” 


Leon kijkt met trots en vreugde terug op zijn tijd aan de Academie. “Het was de plek waar ik voor het eerst de ruimte kreeg om binnen de kunsten mezelf te ontplooien. Ik heb het dan niet alleen over de lessen. Ook de schoolomgeving, het leven met veel artistiek gezinden, heeft voelbaar sporen nagelaten. Ik heb toen belangrijke stappen gezet. De Academie voelt nog steeds als een fijne, veilige plek met fantastische mensen. Ik zou het zo opnieuw doen.”

Wie Leon over de Academie hoort praten, vermoedt een paar bijzondere verhalen. “Er zijn een paar dingen die ik nooit zal vergeten: dat Duitse oorlogsgraven ‘serious business’ zijn, dat ook docenten van de dorst onder de kraan kunnen hangen, dat 3DE KEUS dé band van de eeuw is. En dat Bob Marley wel degelijk ‘I Shot the Sheriff’ zingt en niet ‘I Shot my Shadow’. Alhoewel ik er nog steeds van overtuigd ben dat die tweede ook kan. Niet, 

Elias Callewaert

?” (lacht)

173437237_2828480220746848_9036440273379

Theater festival WKD 2022 
GRIEKEN EN ANDERE TRAGEDIES 

 

EINDVOORSTELLING 6WKD

DEEL 1

OORLOG

Oorlog is gebasseerd op het stuk Agamemnoon van Aischulos, het eerste deel van de Oresteia.

Een stuk over Oorlog.
Een stuk zonder triomf.
Een stuk vol ontvrichting
Een stuk vol oorlogszucht.
Een stuk over lust.
Een stuk over liefde.
Een stuk over wraak.
Een stuk over de fragiliteit van de democratie.
Een stuk over een kindermoord.
Een stuk over bedrog.
Een stuk over geloof.
Een stuk als een echokamer.
Een stuk jammer genoeg actueler dan ooit.

 

DEEL 2

MEDEAMAN

Medeaman is gebasseerd op het stuk Medea van Euripedes.

Een stuk over bloedwraak
Een stuk over een man
Een stuk over een vrouw
Een stuk over angst
Een stuk over vluchtelingen
Een stuk over Hollywood
Een stuk over macht
Een stuk over verlangen
Een stuk over waanzin
Een stuk voorbij de rede
Een stuk over vandaag, gisteren en eergisteren.

278539101_3085372835057584_5501370773805041930_n.jpeg

MET: Bruyninckx Sara, Francque Aaron, Janssen Megan, Lambert Orfee, Vande Vijvere Laura, Vanoverschelde Louisa, Beirnaert Ooike, De Dapper Arian, Neirynck Lina, Perceval Jef, Viane Kaat, Debaene Jana, Decroos Lota, De Witte Kiana, Gordon Silke, Lauwereins Robin, Verfaillie Elly, Debruyne Marie, Gevaert Nora, Smith Meghan, Van Torre Frieke

 

TICKETS:
12 EURO

 

RESERVEREN:
Je mailt naar theaterfestivaldegrieken@gmail.com met vermelding van de namen van de mensen die komen, de voorstelling en de datum. Enkel na ontvangst van een bevesiging is je reservatie geldig. Tickets kan je betalen aan de ingang.

 

LOCATIE:
KAAP DE WERF, WERFSTRAAT 108, 8000 BRUGGE.

 

UUR:
AANVANGSUUR 19U (Er is een pauze tussen deel één en deel twee)

278981209_3090623644532503_7684830519217833209_n.jpeg

TICKETS 5WKD: 10 EURO

RESERVEREN:
Je mailt naar theaterfestivaldegrieken@gmail.com met vermelding van de namen van de mensen die komen, de voorstelling en de datum. Enkel na ontvangst van een bevesiging is je reservatie geldig. Tickets kan je betalen aan de ingang.

 

LOCATIE:
KAAP DE GROENPLAATS, GROENESTRAAT 19b 8000 BRUGGE.

 

UUR:
AANVANGSUUR 15U

VOORSTELINGEN 5WKD IN KAAP DE GROENPLAATS.

DE PROCESSIE VAN PLAICANSE MET EEN UITROEPTEKEN.
26 en 27 MEI 2022 15u Kaap De Groenplaats.

 

Jan Geers schreef voor 5WKD 2 en 3 een kleine volkse groteske tragedie over een gruwelijke moord gebasseerd op redelijk waargebeurde feiten.

Een voorstelling met scheve bekken, schone processies en smartlappen.

 

MET: Tachira Bossuyt, Gaëlle D’haene, Leonie Fabbro, Leeloo Slingeneyer, Tissa Stroobants, Quinn Demette, Konstantijn Depoorter, Nika Maes, Nyah Mattheeuws, Nienke Verbeure, Anda Versnich.

 

 

BAKAAREMOERTOE BAHIKOEROE (in het bos van bahikoeroe)
28 en 29 MEI 2022 15u Kaap De Groenplaats.

 

5WKD 1,4 en 5 spelen een gezinsdrama geschreven door Barbara Claes over de tragische afloop van het gezin Vandenbroeck en de dorpskom.

MET: Boi Kyara, De Zutter Robbe, Rosseel Julie, Stieners Mirte, Vroman Siam, Dries Depoorter, Mathisse De Sutter, Frauke Dewancker, Fleur Lamote, Ashley Oosterlinck, Jozefien Valcke, Jade Dangreau, Winter Devoogdt, Anne-Lore De Wit, Zoé Sablon, Luna Van Belleghem, Milan Vanleke, Stanse Van Synghel.

Ineza Kerschkamp is een in Rwanda geboren Belgische jazzzangeres. Ze woont en werkt in Londen. Ineza is een oud-leerling van de opleiding Woordkunst-Drama. Na een tussenstop in het Conservatorium Maastricht, studeerde ze af aan de prestigieuze Trinity Laban Conservatoire Of Music and Dance, afdeling Jazz Vocals. Ineza is een rijzende ster aan het firmament van de internationale jazzscene. Ze maakt haar eigen composities en werkt momenteel aan een nieuwe plaat in Engeland. Naast optreden geeft ze ook zanglessen. Tot haar vijftiende studeerde Ineza Techniek-Wetenschappen. “Maar mijn passie waren muziek en toneelspelen. Ik droomde ervan om musicalactrice te worden. En hoewel die droom langzaam is veranderd, heeft het me wel in de opleiding WKD gebracht.” Academie Kunsthumaniora Brugge heeft haar mede op het pad van de jazz gebracht. “Tijdens de opleiding WKD ontdekte ik de grote jazzmuzikanten. Ik luisterde die periode bijna naar niets anders.” Na haar opleiding in Brugge kwam Ineza terecht in Maastricht. Maar ze hunkerde naar de grootstad. Londen was dan ook de logische volgende stap. “WKD heeft in ieder geval de fundamenten gelegd voor mijn podiumprecense en inleving. Het is als zangeres een groot voordeel om je te kunnen inleven in iemand anders.” Ineza herinnert zich nog levendig hoe een medeleerling tijdens een improvisatie twee tanden verloor. “Gelukkig heeft België een voortreffelijke tandzorgkunde. Romina (de naam van het slachtoffer, nvdr) heeft nu terug een prachtig stralende mond tanden! Zonder onze goede tandartsen zouden improvisaties er voortaan toch anders uitzien.”

94397102_268681540825547_748281733960938

press play for more drama

95382480_801890767002976_756674882017764

Manu Van Acker (1999) zit in zijn tweede jaar Radio aan het RITCS School of Arts in Brussel. Hij is zeer actief bij studentenradio XL AIR - Oorverdovende Radio.

“Als eerstejaars sluit je je aan bij een van de vele programma's. In het tweede semester sta je meer op je eigen benen. Je leert het vak door samen te werken met mensen die al meer ervaring hebben, live uit te zenden en daarbij al eens op je bek te gaan.” Woordkunst-Drama leek Manu een logische stap. “In de kleuterklas moest de klas op het einde van de dag kijken naar de show die ik in elkaar had gestoken. En die drang om op een podium te staan is nooit weggegaan.

 

Na Deeltijds Kunstonderwijs in Oostende koos ik vanaf het vierde middelbaar voor WKD. En ik heb er nog geen spijt van gehad.” Op de Academie is Manu’s kijk op de kunstwereld enorm verbreed. “Je kiest niet resoluut voor theater, maar ook voor dans en muziek. Je leert alle facetten kennen en op het einde weet je goed wat je wil en niet wil. Samen met jou wordt onderzocht waar je sterktes en zwaktes liggen.

” Wat hem vooral bijblijft, is het contact met de leerkrachten en medeleerlingen. “En zelfs poetsvrouw Francine bracht ik graag een bezoekje op de gang.” Maar het beste moment was voor Manu de geïntegreerde opdracht in het zesde jaar. “Ik heb zo genoten van de voorstelling die ik daarvoor maakte. Het was zalig om te mogen doen wat je wilde. Zelf je stuk in elkaar steken, alles regelen en dan brengen. Ik heb de captatie nog staan en dat is echt lachen.”

Wil jij graag WKD studeren?
Wij interviewden oud-leerlingen! 🤩
93953941_116272156713545_693909932798586

Tijdens haar laatste jaar Woordkunst-Drama speelde Camille Dhont (2001) al mee in de Ketnetserie #LikeMe. Maar dat stond haar schoolwerk niet in de weg: ze studeerde vorig jaar af en sinds september volgt ze Pop- en rockmuziek aan Hogeschool PXL. Daarnaast is ze de frontvrouw van partyband Pluto was a Planet. Camille kwam in het derde jaar in de Academie Kunsthumaniora Brugge terecht. “Zelfs al scoorde ik heel goeie punten in de richting economie, het enige wat mij al altijd interesseerde was zingen, acteren en dansen. Ik speelde voor de spiegel allerlei gekke rolletjes na. Ik danste als een gek door het huis. En ik zong alsof ik in het Antwerps Sportpaleis stond." En die droom lijkt binnenkort uit te komen? “Ja, stel je voor! In het najaar doen we enkele concerten met de cast van #LikeMe.”

“Woordkunst-Drama was de keuze die mij deed realiseren dat ik niks anders wilde doen in mijn leven. Ik zag mezelf nooit achter een computerscherm werken, ik heb daar te veel energie voor. Ik moest en zou iets creatiefs doen. WKD was de enige juiste keuze voor mij. Zo kon ik me al op de middelbare school verdiepen in dingen die ik heel graag deed." 

"Ik herinner me dat ik ooit een keilange monoloog moest opvoeren terwijl ik ondersteboven op een stoel bengelde. En dat we een groepschoreografie in elkaar moesten steken, maar er helemaal niets van bakten. Of dat we gewoon gezellig met de leerkracht konden babbelen over al onze problemen. Dat vond ik altijd heel leuk, leerkrachten die gewoon superchill waren.”

press play for more drama